Najszybszy, makaronowy obiad świata! Zrobisz go w 8 minut! Świętujemy Światowy Dzień Makaronu!

25 października 2018

To zdecydowanie najszybszy obiad jaki zna świat. Jest mocno czosnkowy i jarmużowy a mega mocy tych składników nie muszę nikomu wykłada prawda? :)

Zgodnie z obietnicą na IG (TUTAJ), z okazji Światowego Dnia Makaronu, który świętujemy dzisiaj, dzielę się z Tobą moim ulubionym, najpyszniejszym i w ogóle naj, naj, naj, pomysłem na makaron! No dobra… to zjedzmy te pyszności wspólnie bo już nie mogę się doczekać :)

Spaghetti z pesto z jarmużu – przepis 

Składniki:

  • 1/2 opakowania jarmużu (ja użyłam już umyty, ale nie musisz takiego szukać bo i tak będziesz dodawać wodę)
  • garść migdałów (mogą być też orzeszki pini albo nerkowce)
  • 100 ml oliwy z oliwek * pęczek natki pietruszki (same listki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu (ewentualnie syrop z agawy)
  • opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam klasyka – Lubelli)
  • parmezan albo inny twardy ser do posypania na wierzch

Podczas gdy nasz makaron się gotuje (8 minut – al’dente), wrzucamy wszystkie nasze składniki do wysokiego naczynia i blendujemy dodając wodę tak, żeby nasze pesto miało konsystencję… pesto ;)

Pesto z jarmużu – przepis na Thermomix

Ja używam Thermomixa ze względu na moc. Wrzucam do niego po prostu wszystko (oprócz makaronu ofc.), ustawiam 9 na 15 sekund i pesto gotowe. Później wrzucam tylko do środka ugotowany makaron i po wymieszaniu przekładam na talerze. Voila! Danie gotowe!

A nie! Przepraszam! Zawsze o tym zapominam :) Na koniec posypujemy nasz obiad serem typu parmezan albo cheddar. Ja wybitnie serowa nie jestem więc nie robi mi to różnicy. Można też próbować posypać płatkami drożdżowymi, ale w tym wypadku nie zdają egzaminu.

Nie musimy nic podgrzewać, bo pesto ociepla się od makaronu. Możemy jeść od razu, bo makaron ochładza się od pesto. Brudzimy jedną miskę i garnek.. No ja po prostu to pesto KOCHAM. I wierzę w to, że Ty też pokochasz :)

O MATKOOO! Jaka ja się zrobiłam głodna od samego pisaniaaaa! :)

No i jeszcze obiecane wyniki konkursu (regulamin) z Lubellą, która z okazji święta makaronu, postanowiła nagrodzić aż 11 makaronoholików :) Oto i oni:

Nagroda główna:

View this post on Instagram

Witajcie 😊 Dawno mnie tu nie było🙈🤷🏼‍♀️ Zazwyczaj po przepis zapraszam na bloga. Jednak dziś zrobię wyjątek i jeśli ciekawi jesteście jak przygotować makaron z mulami przesuńcie trochę w dół 😉 Dlaczego tak? Ponieważ z okazji Światowego Dnia Makaronu mamy ucztę z #lubella_uwielbiam 😍 Jeśli podoba się Wam zdjęcie to dawajcie moc ❤❤❤! . Składniki (3-4 porcje): 1 kg świeżych małży (te z @lidlpolska są świetne❤) 300g makaronu spaghetti Mała cebula 2 duże ząbki czosnku Mała papryczka chilli Łyżka oliwy 100 ml białego wytrawnego wina 1/2 puszki pomidorków w zalewie (użyłam pomidorków koktajlowych w sosie pomidorowym) Sól morska Natka pietruszki, posiekana Przygotowanie: 1. Małże oczyścić pod bieżącą wodą. 2. Makaron ugotować al dente lekko osolonej wodzie – zachować około 1/2 szklanki wody z gotowania. 3. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek i chilli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Wtedy dodać czosnek i papryczkę. Chwilę podsmażyć. 4. Na patelnię dodać pomidorki z zalewą, smażyć 3-4 minuty. Wlać wino i mocno podgrzewać do odparowania. 5. Dodać małże, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać kolejne 3-4 minuty , aż małże się otworzą. 6. Dodać makaron i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki. . Po więcej wskazówek jak dobrze oczyścić mule i inne sprawy, zapraszam wieczorkiem na nowy wpis na blogu😊. . . . . #swietujzlubella #lubellauwielbiam #swiatowydzienmakaronu #foodporn #foodgasm #krytykakulinarna #bakusiowo #makaron #pasta #spaghetti #makaronzmalzami #recipe #recipeoftheday #food #foodie #foodisfuel #jakietodobre #kocham #love #ilovecooking #cooklover #bandahedonistow #hedonistic #smallpleasures #maleprzyjemnosci #littlehappythings #foodmakemehappy #flatlay #flatlaylover

A post shared by Natalia Hejnar-Twardzik (@mrs.twardzik) on

Nagrody dodatkowe:

View this post on Instagram

A wiec : Makaron LUBELLA wrzucamy do gotującej wrzącej wody z dodatkiem soli himalajskiej. Ja do gotowania dodałam parę kropel oliwy z oliwek.😉 Na patelni podsmażyłam cebulkę,czosnek, oczywiście na oliwie z oliwek dodałam szpinak i łososia surowego. Całość doprawiłam solą himalajską i pieprzem cytrynowym podlewajac odrobiną śmietany 18%😍 Na koniec połączyłam składniki z makaronem i wyszło przepyszne Makaronowe zdrowe jedzenie . POLECAM DODSC ZAMIAST ŁOSOSIA PIERŚ Z KURCZAKA jak kto lubi 🤩 Polecam!! #swietujezlubella #wyrwanezkontekstu #lubella #lubellauwielbiam #kocham #food #jedzenie #lubellakokardki #cudo #healthyfood #eating #yummy #foodforever #love #bakusiowo

A post shared by Olga Laskowska (@laskonove_love) on

View this post on Instagram

To nie przypadek że Dzień Makaronu wypada dzień po moich urodzinach – 25.10 😀 Szybko, smacznie, wartosciowo. Kolejne danie w 15 minut – to, co brzuchatki lubią najbardziej 🙂🤰 *wędzony łosoś *oliwa *suszone pomidory *mascarpone *zielona pietruszka *makaron Lubella (moje ulubione muszelki 😉) *świeżo mielony pieprz oraz sól Łososia podsmażam na oliwie, dodaję mascarpone i mieszam dopóki się rozpuści (w międzyczasie gotuję makaron). Dodaję posiekane suszone pomidory. Po paru minutach dodaję makaron i zieloną pietruszkę, porządnie mieszam, doprawiam solą, pieprzem i… wcinam ile miejsca w brzuchu, a tego coraz mniej 😀👣). ° ° ° #lubellauwielbiam #swietujezlubella #bakusiowo #foodphotography #dinner #tasty #pasta #salmon #rodzew2018 #39tc #saturday #makaron #loveeating #foodporn

A post shared by Ola Dubiela (@oladubiela) on

View this post on Instagram

Prosty i łagodny makaron z papryką stał się świetnym tłem dla prawdziwej gwiazdy – miodowych krewetek w pikantnej marynacie 🍤 Polecam to połączenie 👌 ⚡Krewetki: 250 gramów krewetek 4 łyżki oliwy z chilli 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła  0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka oregano suszonego sól ⚡Makaron: 250 gramów makaronu spaghetti 1 pęczek szczypiorku 1 sztuka papryki czerwonej 1 łyżka masła  2 żółtka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  sól, pieprz ✔️Najpierw zamarynuj krewetki. Połącz oliwę i miód 🍯 oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką ostrą 🌶️, oregano i solą. Do takiej marynaty wrzuć krewetki i pozostaw na min. 30 min. ✔️Makaron ugotuj do miękkości w osolonej wodzie 🍝 ✔️Paprykę pokrój w drobną kostkę i chwilę podsmaż na maśle. Dorzuć posiekany szczypiorek, a na końcu ugotowany makaron. ✔️Żółtka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Dolej je do makarony z warzywami, dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze ok. 3 min, mieszając. Całość dopraw solą i pieprzem, wedle uznania. ✔️Zamarynowane krewetki 🍤 smaż na maśle, aż się zarumienią (ok. 10 min, mieszając). Podawaj z przygotowanym makaronem. Smacznego! 🍴 #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo

A post shared by doprawiamy (@doprawiamy) on

View this post on Instagram

#uwielbiammakaron #makaronpełnoziarnisty #makaronlubella #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo @bakusiowo.pl PRZEPIS NA SZYBKI I PYSZNY MAKARON Przygotowanie: *Makaron pełnoziarnisty Lubella ugotować al dente w osolonej wodzie. … *Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zarumieni.*Dodać wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zarumieni wrzucamy również pokrojone pieczarki, podduszamy całość na małym ogniu podlewając nie dużą ilością wody. *Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką *Gdy całość się podgotuje dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany ( Ja użyłam 18%) *Ugotowany makaron nakładamy na talerz polewamy sosem do smaku i ozdoby dodajemy świeża natkę pietruszki, oraz starty ser. SMACZNEGO 😊😉😋

A post shared by Domiii (@d_o_m_i93) on

View this post on Instagram

Też lubicie makaron? Ja mogłabym jeść codziennie 🍝😋 Dzisiaj u nas na obiad makaron z pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu lubella 1 filet z kurczaka 1 mała cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 125ml śmietany 30% lub 18% Oliwa z oliwek Natka pietruszki Sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy aż odparuje woda. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka doprawiony solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do pieczarek podsmażonego kurczaka i makaron, gdy całość się podgrzeje wlewamy śmietanę, doprawiamy i mieszamy aż sos zgęstnieje. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Smacznego 😊 . . #pycha #obiadek #lunchideas #lunch #pasta #yummy #yummyfood #instamama #cooking #lubella #smacznego #pychapychotka #pychotka #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo

A post shared by Patrycja (@mama_w_uk_) on

View this post on Instagram

Podróże i gotowanie to zdecydowanie moja pasja. Mam nadzieję udać się w kolejną , dzięki #lubellauwielbiam i #bakusiowo ☺ Dlatego dziś przychodzę do Was z ulubionym moim i mojego narzeczonego przepisem na makaron , a jak wiadomo przez żołądek do ❤ .💑 Pusty talerz po skończonym daniu jest najlepszym dowodem na to , że to penne jest wprost obłędne. Penne w sosie pomidorowo- śmietanowo- serowym z kurczakiem i pieczarkami Makaron Lubella penne rigate 2 filety z piersi kurczaka Puszka włoskich pomidorów pellati 300 ml dobrej jakościowo passaty pomidorowej lub dobrej jakości przecieru pomidorowego Parmezan Śmietana 18 % 5 cebul szalotek 1duzy ząbek czosnku Suszone oregano i suszona bazylia Sól i pieprz do smaku Łyżeczka cukru Makaron gotujemy aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podstawą tego sosu jest cebula. Pokrojoną w drobną kostkę nalezy zeszklić, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy niedbale wczesniej pokrojony czosnek i przyprawy ( oregano i bazylie). Puszkę pomidorow dodajemy na patelnię, smażymy chwilę aby przeszły smakiem przypraw . W tym momencie dodajemy passate, mieszamy dokładnie z resztą składników i gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gotowania sosu kroimy kurczaka i pieczarki. Sos przekładamy do wysokiego naczynia, podłączamy blender i miksujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę cukru i parmezan.Miksujemy ponownie , na koniec dodajemy śmietanę. Miksujemy poraz ostatni. Sos zrobił się bardzo aksamitny i zmienił kolor na pomarańczowy. Pierś podsmażamy na patelni. Doprawiamy lekko solą i dodajemy pieczarki . Podsmażone pieczarki oraz pierś dodajemy do sosu. Przekładamy z powrotem na patelnię i dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Uwielbiam jak każda rurka jest oblepiona tym przepysznym sosem . Przekładamy danie na talerze i posypujemy resztą parmezanu. Możemy udekorować świeżą bazylią.🍵 Jestem pewna, że to iście klasyczne i włoskie danie posmakuje najbardziej wymagającemu podniebieniu ☺. Smacznego ! 😍 #swietujezlubella #bakusiowo #lubellauwielbiam #blondynkawkuchni #lubiegotować #włoskimakaron #włoskakuchnia

A post shared by Weronika Połeć (@weronikapolec) on

Gratulacje dla zwycięzców!

 

Udostępnij Skomentuj

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz

Za kilka sekund zostaniesz przekierowana kolejny post

No czeeeeeeść! Bardzo się cieszymy, że do nas trafiłaś!

Jeśli jesteś mężczyzną, wybacz, ale jesteś zdominowany przez żeńską część bakusiowej społeczności. Bakusiowo to zdecydowanie blog dla kobiet :)

Co prawda zasłynęliśmy jako blog parentingowy, ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzamy, że ramy parentingowe za bardzo nas ograniczają.

Jak więc nas określić? Blog rodzinny – zdecydowanie. Blog lifestylowy – jeszcze lepiej! Ale… to nadal zbyt mało.
Na naszym blogu każdy znajdzie coś dla siebie… piękne fotografie, niebanalne teksty, filmy… pokazujemy nasze wnętrza, podróże, inspirujemy, bawimy, wprawiamy w zadumę.

Podobno uzależniamy… ale pozytywnie! Odwiedzaj więc nas jak najczęściej! Jesteśmy baaaaaardzo gościnni ;) Do zobaczenia! Mati, Malwina i Maciek

PS. Jeśli jesteś u nas pierwszy raz kliknij TUTAJ. Zrobimy Ci szybką wycieczkę po blogu i opowiemy kilka ciekawych historii. Po 5 minutach będziesz się tutaj czuła jak u siebie <3