Pączki na diecie? Nie ma problemu! Przepis błyskawiczny!

Pączki na diecie? Nie ma problemu! Przepis błyskawiczny!

Maciek jest niesamowicie opornym stworzeniem na wszelkiego rodzaju diety, zmiany stylu odżywiania czy inne cuda wianki jak to on mawia. Co prawda udaje mi się go przechytrzyć i tak jak Ci pisałam już TUTAJ, schudł swoje smażąc powietrzem, a ostatnio poprosiłam go o przygotowanie mi koktajlu białkowego i stał się cud! Powiedział, że dla takiego smaku może nawet zacząć chodzić na siłownię :) Niestety ten zryw potrwał do następnego dnia kiedy to smak koktajlu mu się znudził a organizm zaczął domagać się białej śmierci w swojej niezmąconej postaci czyli – cukru…

Maciek przywiózł mi piękne donatany (ja wiem, że to są doughnuty, ale te donatany tak bosko brzmią prawda?) prosto z sieci o nazwie owada, który przepowiada wiosnę. Widmo wiosny i lekkich ubrań w połączeniu z opływającymi tłuszczem amerykańskimi pączkami odebrało mi ochotę do zajadania się mąką z cukrem nasączoną tłuszczem. Popatrzyłam najpierw na oponki na talerzyku w boskiej scenerii, później na swoją oponkę, następnie na oponkę mojego męża. Popukałam się w głowę i uciekłam… do kuchni, ratować sytuację.

Maćkowe donatany wyglądają bosko prawda? Do tego kawusia i ulubiony serial. Ale nieeeee, to mnie kręciło jeszcze 2/3 miesiące temu. Teraz mając świadomość ile muszę się nabiegać albo napocić na siłowni uznałam, że trzeba znaleźć rozwiązanie, którym zaspokoję nasze dzikie, tłuste żądze w sam raz przed tłustym czwartkiem. W ciągu 2 godzin, w moim laboratorium powstał przepis na beztłuszczowe donatany w sam raz dla biednych, smutnych dietowiczów :) Moje pączki mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż te standardowe boooo… smażę je powietrzem, a nie w oleju :) Są mięciutkie, pachnące i rozpływają się w ustach.

DSC_9465 DSC_9470 DSC_9466 DSC_9475 DSC_9468

Przepis na dougnuty o obniżonej zawartości tłuszczu

Składniki:

400g mąki

75g cukru pudru (możesz też spróbować zastąpić go ksylitolem, ja przepis robiłam na super szybciora i nie miałam czasu na podróż z mojej wsi do Warszawy po pudełku ksylitolu więc sobie odpuściłam)

150ml letniego mleka

1 opakowanie drożdży instant (zdecydowanie wygodniejsze niż te śmierdzące w kostkach, dosypujesz je tylko do mąki i po temacie)

35g roztopionego masła

1 jajko

lukier/posypka/co sobie zamarzysz do ozdabiania (pssst, z ksylitolu też można zrobić lukier, a dodając do niego kroplę soku z malin zmienisz jego kolor na różowy)

Możesz do smaku dodać do ciasta jakiś aromat. Ja dodałam kilka kropel waniliowego.

Składniki mieszamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło. Po godzinie wałkujemy ciasto na około 1,5 grubości i wycinamy nasze donatany :) No i teraz dziewczyny mam problem. Te, które korzystają już z Airfryera ustawiają sobie temperaturę na 175 stopni i smażą pączki przez 6 minut. Te, które będą używały piekarnika, niech spróbują po prostu z termoobiegiem. 

DSC_9496 DSC_9503 DSC_9506 DSC_9504 DSC_9509DSC_9531DSC_9532DSC_9534DSC_9537DSC_9569

DSC_9574 DSC_9581 DSC_9582 DSC_9585 DSC_9587 DSC_9590

DSC_9599 DSC_9608 DSC_9638 DSC_9641

I co? Widać różnicę? No dobra! Ja nie potrafię tak pięknie odciąć lukru, ale to tylko dlatego, że nie mam tu taśmy produkcyjnej :) Smak fantastyczny, wygląd bajeczny. Możesz sobie usmażyć przecież standardowego pączka albo troszkę bardziej go przypiec i zrobić z tego oponkę. Na Tłusty Czwartek przepis jak znalazł :)

Smacznegooo! :)

DSC_9645 DSC_9651