domowa granola

Domowa granola. Przepis na zdrowe śniadanie.

4 grudnia 2016

Domowa granola chodziła za mną przez kilka lat. Serio! Jakoś tak nigdy nie mogłam się za nią zabrać a pomimo wielkiej miłości do jej smaku, niespecjalnie chętnie kupowałam ją w sklepie. Przeraża mnie przede wszystkim syrop glukozowy. Syrop glukozowo-fruktozowy, albo sam glukozowy, odrzuca mnie od produktu i wywołuje baaaardzo nieprzyjemne emocje. Z dwojga złego wolę już cukier, ale właściwie to najbardziej wolę brak i tego i tego :) Jakiś czas temu nauczyłam się robić swoją domową, pyszną granolę, która nie znudzi mi się chyba nigdy bo jej składniki dobieram w zależności od humoru… i tego co mam w szafkach :) Przepis jest niesamowicie prosty i szybki. Do tego jogurt bez laktozy (jakoś tak nie po drodze mi z mlekiem przez całe życie… fu! Mam dreszcze na samą myśl o tym zapachu!) albo mleko kokosowe (tylko sprawdzaj czy nie jest dosładzane). No dobra, my tu sobie gadu gadu a Twój żołądek pewnie już podskakuje ze zniecierpliwienia. Zabieramy się do pracy. Nie będzie jej wiele.

Domowa granola – przepis:

Domowa granola to czas przygotowania około 60 minut (15 minut mieszania składników + 30 minut pieczenia w piekarniku + 15 minut studzenia)

Domowa granola – składniki:

2 szklanki orzechów (mix dowolny: włoskich, migdałów, pini, co sobie stryjenka życzy)
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki rodzynek (tu możesz wstawić co sobie tylko życzysz, spróbuj owoców liofilizowanych, super smaczne)
1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy (albo syropu klonowego, ale to już ma bardzo charakterystyczny smak)
1/4 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić domową granolę?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy wszystkie orzechy i pestki ze spoiwem. Wykładamy nimi blachę po czym posypujemy wszystko cynamonem. Pieczemy przez 30 minut, co 10 minut mieszając żeby wszystko zarumieniło nam się tak samo.

Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu łamiemy i mieszamy z rodzynkami albo tym na co aktualnie mamy ochotę. Ja np. często kroję sobie na malutkie kawałeczki daktyle. Oby słodko… oby bez syropu glukozowo-fruktozowego ;) #omnomnom <3 PYCHA <3

granola

domowa granola

 

Udostępnij Skomentuj

Za kilka sekund zostaniesz przekierowana kolejny post

No czeeeeeeść! Bardzo się cieszymy, że do nas trafiłaś!

Jeśli jesteś mężczyzną, wybacz, ale jesteś zdominowany przez żeńską część bakusiowej społeczności. Bakusiowo to zdecydowanie blog dla kobiet :)

Co prawda zasłynęliśmy jako blog parentingowy, ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzamy, że ramy parentingowe za bardzo nas ograniczają.

Jak więc nas określić? Blog rodzinny – zdecydowanie. Blog lifestylowy – jeszcze lepiej! Ale… to nadal zbyt mało.
Na naszym blogu każdy znajdzie coś dla siebie… piękne fotografie, niebanalne teksty, filmy… pokazujemy nasze wnętrza, podróże, inspirujemy, bawimy, wprawiamy w zadumę.

Podobno uzależniamy… ale pozytywnie! Odwiedzaj więc nas jak najczęściej! Jesteśmy baaaaaardzo gościnni ;) Do zobaczenia! Mati, Malwina i Maciek

PS. Jeśli jesteś u nas pierwszy raz kliknij TUTAJ. Zrobimy Ci szybką wycieczkę po blogu i opowiemy kilka ciekawych historii. Po 5 minutach będziesz się tutaj czuła jak u siebie <3