BUDYŃ JAGLANY! Szybki i pyszny budyń z kaszy jaglanej!

14 grudnia 2017

BUDYŃ JAGLANY to u nas absolutny hit! W końcu wynalazłam coś, co pozwala mi bez wyrzutów sumienia zaspokoić słodkie rządze mojego syna (i męża… no dobra moje też). Przepis na budyń z kaszy jaglanej jest banalnie prosty, a kombinacji smakowych mamy tysiące. W zależności od tego, co do niego finalnie dodasz, możesz go osłodzić np. miodem, albo odpuścić to sobie zupełnie, tak jak zrobiłam to w tym przypadku ja, bo słodycz nadałam mu na koniec, polewając go syropem z witaminami. Zanim jednak podam Ci składniki i przepis muszę Cię uczciwie ostrzec. Budyń jaglany uzależnia. Pozytywnie :)

Budyń jaglany składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki mleka roślinnego (albo krowiego, do wyboru do koloru)

1 banan

opcjonalnie: owoce, syrop prozdrowotny Łowicz o smaku malinowym z kompleksem witamin

budyń jaglany

budyń jaglany przepis

Budyń jaglany przepis:

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta (dokładnie tak jak ryż do sushi). Zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego lub krowiego. Mi najbardziej smakowo pasuje kokosowe, Maciek kokosowego nie znosi i robi na krowim. I to i to na „K” ;) Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całe mleko, dorzucamy banana i miksujemy na gładką masę. Voila! Budyń jaglany gotowy! Nieźle co? :)

Jeśli nie planujesz żadnych dodatków, budyń jaglany możesz sobie dosłodzić miodem, a jeśli chcesz zrobić wersję czekoladową dosyp ze 2 czubate łyżki kakao i dorzuć dodatkowego banana. Ja dzisiaj zrobiłam wersję „szast-prast”, czyli budyń jaglany na jednym bananie, a do tego syrop Łowicz o smaku malinowym (to jest syrop słodzony cukrem, bez syropu glukozowo-fruktozowego, a dodatkowo z witaminami A, B6, B12, C, D, E, biotyną, niacyną, ryboflawiną, tiaminą, kwasem pantotenowym i kwasem foliowym). Do tego borówki i truskawki i mamy nasz budyń z kaszy jaglanej w wersji malinowo-truskawkowo-borówkowej :) AAA! Ważna sprawa! Jeśli Twój budyń jaglany ma być różowy, wymieszaj syrop z budyniem podczas blendowania kaszy jaglanej z bananem. Będziesz po prostu musiała dodać więcej syropu.

Jak zauważyłaś na zdjęciach, na budyniu jaglanym tworzy się nawet taka fajna „skorupka” podobna do tej z tradycyjnego budyniu. No może trochę grubsza jest… ale ja ją uwielbiam i zawsze walczymy z Matim o to, kto zjada wierzchnią warstwę. Pomimo tego, że jesteśmy „we dwie” na jednego… jakoś tak dziwnie, zawsze przegrywam :)

Budyń z kaszy jaglanej to jeden z tych deserów, które będę polecać zawsze i wszędzie. Bo nie oszukujmy się, każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Warto posiadać w swoim arsenale przepisy, które nie wymagają miliona trudno dostępnych składników, a przygotować je potrafi nawet taka kuchenna noga jak ja ;)

budyn jaglany przepis

budyn z kaszy jaglanej prosty przepis na budyn z kaszy jaglanej budyn jaglany

 

Udostępnij Skomentuj

Za kilka sekund zostaniesz przekierowana kolejny post

No czeeeeeeść! Bardzo się cieszymy, że do nas trafiłaś!

Jeśli jesteś mężczyzną, wybacz, ale jesteś zdominowany przez żeńską część bakusiowej społeczności. Bakusiowo to zdecydowanie blog dla kobiet :)

Co prawda zasłynęliśmy jako blog parentingowy, ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzamy, że ramy parentingowe za bardzo nas ograniczają.

Jak więc nas określić? Blog rodzinny – zdecydowanie. Blog lifestylowy – jeszcze lepiej! Ale… to nadal zbyt mało.
Na naszym blogu każdy znajdzie coś dla siebie… piękne fotografie, niebanalne teksty, filmy… pokazujemy nasze wnętrza, podróże, inspirujemy, bawimy, wprawiamy w zadumę.

Podobno uzależniamy… ale pozytywnie! Odwiedzaj więc nas jak najczęściej! Jesteśmy baaaaaardzo gościnni ;) Do zobaczenia! Mati, Malwina i Maciek

PS. Jeśli jesteś u nas pierwszy raz kliknij TUTAJ. Zrobimy Ci szybką wycieczkę po blogu i opowiemy kilka ciekawych historii. Po 5 minutach będziesz się tutaj czuła jak u siebie <3