Najszybszy, makaronowy obiad świata! Zrobisz go w 8 minut!

Najszybszy, makaronowy obiad świata! Zrobisz go w 8 minut!

To zdecydowanie najszybszy obiad jaki zna świat. Jest mocno czosnkowy i jarmużowy a mega mocy tych składników nie muszę nikomu wykłada prawda? :)

Zgodnie z obietnicą na IG (TUTAJ), z okazji Światowego Dnia Makaronu, który świętujemy dzisiaj, dzielę się z Tobą moim ulubionym, najpyszniejszym i w ogóle naj, naj, naj, pomysłem na makaron! No dobra… to zjedzmy te pyszności wspólnie bo już nie mogę się doczekać :)

Spaghetti z pesto z jarmużu – przepis 

Składniki:

  • 1/2 opakowania jarmużu (ja użyłam już umyty, ale nie musisz takiego szukać bo i tak będziesz dodawać wodę)
  • garść migdałów (mogą być też orzeszki pini albo nerkowce)
  • 100 ml oliwy z oliwek * pęczek natki pietruszki (same listki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu (ewentualnie syrop z agawy)
  • opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam klasyka – Lubelli)
  • parmezan albo inny twardy ser do posypania na wierzch

Podczas gdy nasz makaron się gotuje (8 minut – al’dente), wrzucamy wszystkie nasze składniki do wysokiego naczynia i blendujemy dodając wodę tak, żeby nasze pesto miało konsystencję… pesto ;)

Pesto z jarmużu – przepis na Thermomix

Ja używam Thermomixa ze względu na moc. Wrzucam do niego po prostu wszystko (oprócz makaronu ofc.), ustawiam 9 na 15 sekund i pesto gotowe. Później wrzucam tylko do środka ugotowany makaron i po wymieszaniu przekładam na talerze. Voila! Danie gotowe!

A nie! Przepraszam! Zawsze o tym zapominam :) Na koniec posypujemy nasz obiad serem typu parmezan albo cheddar. Ja wybitnie serowa nie jestem więc nie robi mi to różnicy. Można też próbować posypać płatkami drożdżowymi, ale w tym wypadku nie zdają egzaminu.

Nie musimy nic podgrzewać, bo pesto ociepla się od makaronu. Możemy jeść od razu, bo makaron ochładza się od pesto. Brudzimy jedną miskę i garnek.. No ja po prostu to pesto KOCHAM. I wierzę w to, że Ty też pokochasz :)

O MATKOOO! Jaka ja się zrobiłam głodna od samego pisaniaaaa! :)

No i jeszcze obiecane wyniki konkursu (regulamin) z Lubellą, która z okazji święta makaronu, postanowiła nagrodzić aż 11 makaronoholików :) Oto i oni:

Nagroda główna:

View this post on Instagram

Witajcie ???? Dawno mnie tu nie było????????????‍♀️ Zazwyczaj po przepis zapraszam na bloga. Jednak dziś zrobię wyjątek i jeśli ciekawi jesteście jak przygotować makaron z mulami przesuńcie trochę w dół ???? Dlaczego tak? Ponieważ z okazji Światowego Dnia Makaronu mamy ucztę z #lubella_uwielbiam ???? Jeśli podoba się Wam zdjęcie to dawajcie moc ❤❤❤! . Składniki (3-4 porcje): 1 kg świeżych małży (te z @lidlpolska są świetne❤) 300g makaronu spaghetti Mała cebula 2 duże ząbki czosnku Mała papryczka chilli Łyżka oliwy 100 ml białego wytrawnego wina 1/2 puszki pomidorków w zalewie (użyłam pomidorków koktajlowych w sosie pomidorowym) Sól morska Natka pietruszki, posiekana Przygotowanie: 1. Małże oczyścić pod bieżącą wodą. 2. Makaron ugotować al dente lekko osolonej wodzie – zachować około 1/2 szklanki wody z gotowania. 3. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek i chilli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Wtedy dodać czosnek i papryczkę. Chwilę podsmażyć. 4. Na patelnię dodać pomidorki z zalewą, smażyć 3-4 minuty. Wlać wino i mocno podgrzewać do odparowania. 5. Dodać małże, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać kolejne 3-4 minuty , aż małże się otworzą. 6. Dodać makaron i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki. . Po więcej wskazówek jak dobrze oczyścić mule i inne sprawy, zapraszam wieczorkiem na nowy wpis na blogu????. . . . . #swietujzlubella #lubellauwielbiam #swiatowydzienmakaronu #foodporn #foodgasm #krytykakulinarna #bakusiowo #makaron #pasta #spaghetti #makaronzmalzami #recipe #recipeoftheday #food #foodie #foodisfuel #jakietodobre #kocham #love #ilovecooking #cooklover #bandahedonistow #hedonistic #smallpleasures #maleprzyjemnosci #littlehappythings #foodmakemehappy #flatlay #flatlaylover

A post shared by Natalia Hejnar-Twardzik (@mrs.twardzik) on

Nagrody dodatkowe:

View this post on Instagram

A wiec : Makaron LUBELLA wrzucamy do gotującej wrzącej wody z dodatkiem soli himalajskiej. Ja do gotowania dodałam parę kropel oliwy z oliwek.???? Na patelni podsmażyłam cebulkę,czosnek, oczywiście na oliwie z oliwek dodałam szpinak i łososia surowego. Całość doprawiłam solą himalajską i pieprzem cytrynowym podlewajac odrobiną śmietany 18%???? Na koniec połączyłam składniki z makaronem i wyszło przepyszne Makaronowe zdrowe jedzenie . POLECAM DODSC ZAMIAST ŁOSOSIA PIERŚ Z KURCZAKA jak kto lubi ???? Polecam!! #swietujezlubella #wyrwanezkontekstu #lubella #lubellauwielbiam #kocham #food #jedzenie #lubellakokardki #cudo #healthyfood #eating #yummy #foodforever #love #bakusiowo

A post shared by Olga Laskowska (@laskonove_love) on

View this post on Instagram

To nie przypadek że Dzień Makaronu wypada dzień po moich urodzinach – 25.10 ???? Szybko, smacznie, wartosciowo. Kolejne danie w 15 minut – to, co brzuchatki lubią najbardziej ???????? *wędzony łosoś *oliwa *suszone pomidory *mascarpone *zielona pietruszka *makaron Lubella (moje ulubione muszelki ????) *świeżo mielony pieprz oraz sól Łososia podsmażam na oliwie, dodaję mascarpone i mieszam dopóki się rozpuści (w międzyczasie gotuję makaron). Dodaję posiekane suszone pomidory. Po paru minutach dodaję makaron i zieloną pietruszkę, porządnie mieszam, doprawiam solą, pieprzem i… wcinam ile miejsca w brzuchu, a tego coraz mniej ????????). ° ° ° #lubellauwielbiam #swietujezlubella #bakusiowo #foodphotography #dinner #tasty #pasta #salmon #rodzew2018 #39tc #saturday #makaron #loveeating #foodporn

A post shared by Ola Dubiela (@oladubiela) on

View this post on Instagram

Prosty i łagodny makaron z papryką stał się świetnym tłem dla prawdziwej gwiazdy – miodowych krewetek w pikantnej marynacie ???? Polecam to połączenie ???? ⚡Krewetki: 250 gramów krewetek 4 łyżki oliwy z chilli 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła  0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka oregano suszonego sól ⚡Makaron: 250 gramów makaronu spaghetti 1 pęczek szczypiorku 1 sztuka papryki czerwonej 1 łyżka masła  2 żółtka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  sól, pieprz ✔️Najpierw zamarynuj krewetki. Połącz oliwę i miód ???? oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką ostrą ????️, oregano i solą. Do takiej marynaty wrzuć krewetki i pozostaw na min. 30 min. ✔️Makaron ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ???? ✔️Paprykę pokrój w drobną kostkę i chwilę podsmaż na maśle. Dorzuć posiekany szczypiorek, a na końcu ugotowany makaron. ✔️Żółtka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Dolej je do makarony z warzywami, dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze ok. 3 min, mieszając. Całość dopraw solą i pieprzem, wedle uznania. ✔️Zamarynowane krewetki ???? smaż na maśle, aż się zarumienią (ok. 10 min, mieszając). Podawaj z przygotowanym makaronem. Smacznego! ???? #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo

A post shared by doprawiamy (@doprawiamy) on

View this post on Instagram

#uwielbiammakaron #makaronpełnoziarnisty #makaronlubella #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo @pixelsonfire.pl PRZEPIS NA SZYBKI I PYSZNY MAKARON Przygotowanie: *Makaron pełnoziarnisty Lubella ugotować al dente w osolonej wodzie. … *Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zarumieni.*Dodać wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zarumieni wrzucamy również pokrojone pieczarki, podduszamy całość na małym ogniu podlewając nie dużą ilością wody. *Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką *Gdy całość się podgotuje dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany ( Ja użyłam 18%) *Ugotowany makaron nakładamy na talerz polewamy sosem do smaku i ozdoby dodajemy świeża natkę pietruszki, oraz starty ser. SMACZNEGO ????????????

A post shared by Domiii (@d_o_m_i93) on

View this post on Instagram

Też lubicie makaron? Ja mogłabym jeść codziennie ???????? Dzisiaj u nas na obiad makaron z pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu lubella 1 filet z kurczaka 1 mała cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 125ml śmietany 30% lub 18% Oliwa z oliwek Natka pietruszki Sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy aż odparuje woda. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka doprawiony solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do pieczarek podsmażonego kurczaka i makaron, gdy całość się podgrzeje wlewamy śmietanę, doprawiamy i mieszamy aż sos zgęstnieje. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Smacznego ???? . . #pycha #obiadek #lunchideas #lunch #pasta #yummy #yummyfood #instamama #cooking #lubella #smacznego #pychapychotka #pychotka #swietujezlubella #lubellauwielbiam #bakusiowo

A post shared by Patrycja (@mama_w_uk_) on

View this post on Instagram

Podróże i gotowanie to zdecydowanie moja pasja. Mam nadzieję udać się w kolejną , dzięki #lubellauwielbiam i #bakusiowo ☺ Dlatego dziś przychodzę do Was z ulubionym moim i mojego narzeczonego przepisem na makaron , a jak wiadomo przez żołądek do ❤ .???? Pusty talerz po skończonym daniu jest najlepszym dowodem na to , że to penne jest wprost obłędne. Penne w sosie pomidorowo- śmietanowo- serowym z kurczakiem i pieczarkami Makaron Lubella penne rigate 2 filety z piersi kurczaka Puszka włoskich pomidorów pellati 300 ml dobrej jakościowo passaty pomidorowej lub dobrej jakości przecieru pomidorowego Parmezan Śmietana 18 % 5 cebul szalotek 1duzy ząbek czosnku Suszone oregano i suszona bazylia Sól i pieprz do smaku Łyżeczka cukru Makaron gotujemy aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podstawą tego sosu jest cebula. Pokrojoną w drobną kostkę nalezy zeszklić, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy niedbale wczesniej pokrojony czosnek i przyprawy ( oregano i bazylie). Puszkę pomidorow dodajemy na patelnię, smażymy chwilę aby przeszły smakiem przypraw . W tym momencie dodajemy passate, mieszamy dokładnie z resztą składników i gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gotowania sosu kroimy kurczaka i pieczarki. Sos przekładamy do wysokiego naczynia, podłączamy blender i miksujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę cukru i parmezan.Miksujemy ponownie , na koniec dodajemy śmietanę. Miksujemy poraz ostatni. Sos zrobił się bardzo aksamitny i zmienił kolor na pomarańczowy. Pierś podsmażamy na patelni. Doprawiamy lekko solą i dodajemy pieczarki . Podsmażone pieczarki oraz pierś dodajemy do sosu. Przekładamy z powrotem na patelnię i dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Uwielbiam jak każda rurka jest oblepiona tym przepysznym sosem . Przekładamy danie na talerze i posypujemy resztą parmezanu. Możemy udekorować świeżą bazylią.???? Jestem pewna, że to iście klasyczne i włoskie danie posmakuje najbardziej wymagającemu podniebieniu ☺. Smacznego ! ???? #swietujezlubella #bakusiowo #lubellauwielbiam #blondynkawkuchni #lubiegotować #włoskimakaron #włoskakuchnia

A post shared by Weronika Połeć (@weronikapolec) on

Gratulacje dla zwycięzców!