Gdzie kucharek 6, tam… wszystko zjedzone :)

Gdzie kucharek 6, tam… wszystko zjedzone :)

I to jakich kucharek! W dzisiejszym wpisie pojawią się najlepsze kucharki świata, m.in. Kasia (Twoje DIY), Madzia (Krytyka Kulinarna), Karolina (Szafeczka) no i najlepszy kucharz świata czyliii Malwina (Bakusiowo) :) Razem gotowałyśmy i przybierałyśmy stół do uroczystego obiadu. A okazja nie-byle-jaka bo starowinka Tefal, skończyła w tym roku 60 lat! Z tej okazji, zostałyśmy zaproszone na ucztę podniebienia i oka. Nietypową ucztę, bo żeby do niej zasiąść musiałyśmy najpierw sobie ją przygotować (łącznie z nakryciem stołu, według najnowszych trendów!). 

Ja sobie z tych najnowszych trendów oczywiście żartuję bo dla mnie trendem jest to, co mi się podoba niezależnie od tego czy jest to aktualnie modne czy nie, ale muszę przyznać, że trend pokazany na warsztatach przypadł mi do gustu. Jeszcze żeby mi te kucharki nie zjadły całego jedzenia byłoby dobrze, ale wybaczam im… za fajne z nich dziewczyny żeby się dąsać. Przynajmniej miałam więcej czasu, żeby docenić wszystkie detale wystroju stołu.

Bakusiowo Tefal-9369 Bakusiowo Tefal-9370 Bakusiowo Tefal-9484 Bakusiowo Tefal-9487 Bakusiowo Tefal-9493 Bakusiowo Tefal-9491 Bakusiowo Tefal-9516 Bakusiowo Tefal-9513 Bakusiowo Tefal-9510 Bakusiowo Tefal-9504 Bakusiowo Tefal-9502

No dobrze. Stół przygotowany, ale minka smutna bo… naczynia puste… dobrze by było je czymś wypełnić prawda? :) O to postanowił zadbać zespół fantastycznych kucharzy, na czele z Grzegorzem Łapanowskim.

Bakusiowo Tefal-07

Zanim zabraliśmy się do pracy, nasi „szefowie” opowiedzieli nam dokładnie z jakich urządzeń będziemy korzystać. Tefal to nie tylko patelnie z nieprzywierającą powłoką. Owszem, tworzą trzon marki i to z patelniami najczęściej ją kojarzymy (przynajmniej ja do tej pory kojarzyłam), ale to nie wszystko. Tefal produkuje urządzenia przydatne każdej pani domu. Żelazka, szybkowary, elektryczne grille, frytownice czy wyciskarki do soków. Wyciskarka (Infiny Press) trafiła się najzdolniejszym kucharkom z całej ekipy czyli Karolinie i kuchmistrzyni – Malwinie :) Dostałyśmy najtrudniejsze zadanie ze wszystkich zadań – przygotowanie zdrowego soku dla kilkudziesięciu biesiadników. I wcale nie poszło nam tak gładko, bo… zjadłyśmy połowę składników zanim trafiły do wyciskarki. Z tym co pozostało wyciskarka poradziła sobie idealnie wyciskając z warzyw i owoców ostatnią kroplę soku. Z drugiej strony „wychodziły” sprasowane pozostałości, które były dosłownie suche! Zastanawiałyśmy się z Karoliną czy z tych pozostałości nie udałoby się zrobić zdrowych ciasteczek żeby nic się nie marnowało. Kucharze Tefal obiecali, że rozpatrzą nasz wniosek :)

Bakusiowo Tefal-9425 Bakusiowo Tefal-9303 Bakusiowo Tefal-9318 Bakusiowo Tefal-9366 Bakusiowo Tefal-9385 Bakusiowo Tefal-9435 Bakusiowo Tefal-9438 Bakusiowo Tefal-9433 Bakusiowo Tefal-9431 Bakusiowo Tefal-9356 Bakusiowo Tefal-9355 Bakusiowo Tefal-10

Reszta przygotowywała troszkę bardziej ambitne potrawy. Monika (Blackdress) pod okiem naszego „szefa” przygotowała w szybkowarze Easy Soup fantastyczną zupę wegetariańską (mój osobisty numer 1), Adam Ciupka ze swoją grupą zaserwował pyszne szaszłyki. Niestety mogę tylko polegać na opinii Karoliny, która wyjadała je z każdego talerza. Ale ja nie byłam dłużna i w odpowiedzi postanowiłam pochłonąć cały fenkuł, który był dostępny na sali. Dobry! Smakuje jak lukrecja!

Bakusiowo Tefal-9288 Bakusiowo Tefal-9301

Bakusiowo Tefal-9367 Bakusiowo Tefal-9420 Bakusiowo Tefal-9456 Bakusiowo Tefal-20

Bakusiowo Tefal-9377 Bakusiowo Tefal-9498 Bakusiowo Tefal-9358

Ten wieżowiec wypełniony po brzegi witaminami to Vitacuisine Compact. Pozwala na przygotowanie trzydaniowego obiadu za jednym zamachem a przy tym , dzięki technologii Vitamine+ nie pozbawia produktów ich naturalnych wartości odżywczych.  Różyczki kalariora i brokułu były idealnie ugotowane, nie za twarde, nie za miękkie – nie osiągniesz tego efektu gotując je tradycyjnie w wodzie.

Bakusiowo Tefal-9419 Bakusiowo Tefal-9408

Bakusiowo Tefal-9452

Kolejną pysznością okazała się Tortilla jogurtowa z warzywami z chili i czosnkiem. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że kuchnia orientalna to mój numer 1. Kiedy słyszę „mleko kokosowe, limonka, kolendra…” jem w ciemno :) Nawet krewetki w takim sosie jestem w stanie przyjąć… a wiesz jak jest z moim jedzeniem mięsa ;)

Bakusiowo Tefal-9461

Gdzieś tam, pomiędzy nami wszystkimi pląsała sobie z aparatem Magda – najlepszy krytyk kulinarny świata. Tefal potrafi dobrać skład idealnie. Hmm… albo gustuje w samych fajnych blogerach! :D Mówię Wam, dekoracja stołu to jedno, łatwość przyrządzenia posiłku to dwa, jego smak to trzy, ale najważniejsze jest cztery czyli to, z kim go spożywasz. Z taką ekipą, nawet sok bez fenkułu (który wcześniej bestialsko pochłaniasz w całości) smakuje lepiej. Jeśli będzie mi dane zorganizować swoje 60 urodziny, zrobię to tak jak Tefal – recepta na udane biesiadowanie idealna :)

Bakusiowo Tefal-9402

Bakusiowo Tefal-9448 Bakusiowo Tefal-9483 Bakusiowo Tefal-9470

Byłabym wieeeelką egoistką, gdybym nie podzieliła się z Tobą wszystkimi przepisami, jakie przygotował dla nas Tefal. Częstuj się jak kawałkiem urodzinowego tortu <3

Chłodnik z zielonego groszku z jogurtem i dorszem gotowanym na parze.

Przepis na 4 porcje:

·  Polędwica z dorsza 280g

·  Groszek zielony 300g

·  Jogurt naturalny 350ml

·  Kefir naturalny 350ml

·  Cytryna 1szt.

·  Kolendra 1 doniczka

·  Kumin 10g

·  Sól, świeżo mielony pieprz i cukier do smaku

·  Natka pietruszki 0,5 pęczka

·  Bazylia 0,5 doniczki

·  Oliwa z oliwek 100ml

·  Olej rzepakowy 100ml

·  Rukiew wodna i trybula po kilka listków do dekoracji

Sposób wykonania:
Groszek zielony gotujemy na parze w Cuisine Companion, blanszujemy, hartujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie miksujemy z jogurtem i kefirem, doprawiamy kuminem, sokiem 
z cytryny, kolendrą oraz szczyptą soli, cukru i świeżo mielonego pieprzu. Całość przecedzamy przez drobne sitko. Natkę pietruszki oraz bazylię blanszujemy, hartujemy i również osuszamy na papierowym ręczniku, do oliwy i oleju dodajemy zblanszowane zioła, podgrzewamy do 60stopni i miksujemy w Cuisine Companion następnie przelewamy na gazę i czekamy, aż oliwa sama się skropli. Polędwicę z dorsza gotujemy na parze, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do głębokiego talerza nalewamy chłodnik, wykładamy uparowanego dorsza, całość wykańczamy trybulą i rukwią wodną i skrapiamy zieloną oliwą.

Risotto borowikowe z orkiszem

Przepis na 4 porcje:

·  Kasza orkiszowa całe ziarno 400g

·  Borowik mrożony kostka 200g

·  Szpinak świeży 300g

·  Śmietanka 30% 100ml

·  Wino białe 100ml

·  Szalotka 1szt.

·  Czosnek 2 ząbki

·  Gorgonzola 100g

·  Masło 50g

·  Olej rzepakowy 50ml

·  Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

·  Pieczarka 2 małe sztuki

·  Natka pietruszki 1 pęczek Składniki na bulion :

·  Skrzydełko z kurczaka 8szt.

·  Marchew 2szt.

·  Pietruszka korzeń 1szt.

·  Seler korzeniowy 0,5szt.

·  Por 0,5szt.(biała część)

Sposób wykonania:
Skrzydełka pieczemy w piekarniku w temp. 200stopni na rumiany kolor 
i zalewamy zimną wodą, dodajemy marchew, pietruszkę, selera i pora. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin. Do Cuisine Companion wlewamy odrobinę oleju gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek, przesmażamy i dodajemy kaszę orkiszową, chwilę przesmażamy i podlewamy białym winem, gdy odparuje podlewamy po trochu wywarem z pieczonych skrzydełek. Na koniec dodajemy śmietankę, borowiki (wcześniej przesmażone na maśle), gorgonzolę, świeży zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy nasze „Orkiszotto” do głębokiego talerza, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i płatkami świeżej pieczarki.

3. Curry z kurczakiem i ryżem basmati

Przepis na 4 porcje:

·  Filet z kurczaka 600g

·  Curry – 1 łyżka

·  Imbir świeży 50g

·  Czosnek 3 ząbki

·  Trawa cytrynowa 1 szt.

·  Liście kafiru 6szt.

·  Mleko kokosowe 400ml

·  Kumin 1 Łyżeczka

·  Olej rzepakowy 50ml

·  limonka 1szt.

·  Chili 1 strączek

·  Sól i cukier do smaku

·  Ugotowany ryż basmati 600g

·  Kolendra 1 doniczka

·  Tajska bazylia 0,5 doniczki

Sposób wykonania:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, w CC rozgrzewamy olej i przesmażamy naszego kurczaka, gdy już będzie obsmażony, wyciągamy go i w tym samym garnku przesmażamy imbir, chili i czosnek, dosypujemy curry i przesmażamy jeszcze przez chwilę. Przekładamy z powrotem kurczaka do garnka, podlewamy mlekiem kokosowym, śmietanką i dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, liście kafiru i kumin, całość dusimy ok. 15minut W CC. Na koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą i cukrem.
Ryż basmati gotujemy na sypko z odrobiną soli.
Wykładamy na talerz ryż, kurczaka curry i całość wykańczamy tajską bazylią i świeżą kolendrą.

 

Mus truskawkowy z kardamonem, bitą śmietaną z mascarpone i crunchem ciasteczkowo-orzechowym
Przepis na 4 porcje:

  • Truskawki mrożone 300g
  • Kardamon mielony 0,5 łyżeczki
  • Limonka 1 szt.
  • Cukier brązowy 50g
  • Śmietanka 30% 100ml
  • Mascarpone 100g
  • Melisa lub bazylia grecka kilka listków
  • Crunch ciasteczkowo-orzechowy:
  • Masło 70g
  • Jajko 1szt.
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Mąka 100g
  • Orzechy mogą być np. włoskie, nerkowca, migdały 50g

Sposób wykonania:
Truskawki rozmrażamy, zagotowujemy, studzimy i miksujemy. Doprawiamy kardamonem, sokiem z limonki i brązowym cukrem. Śmietankę łączymy z mascarpone, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i ubijamy na sztywno.

Crunch ciasteczkowo-orzechowy:
Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kroimy (łączymy) nożem tak jak ciasto kruche. na koniec dodajemy jajko i całość zagniatamy wraz z orzechami, przekładamy do miski, zafoliowujemy i wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny. Następnie wałkujemy, układamy na blaszkę z pergaminem i pieczemy w 180stopniach C około 10-15 minut. Gdy wystygnie kruszymy na drobne kawałki.
Do szklanego naczynia nakładamy mus truskawkowy, następnie śmietankę z mascarpone i posypujemy crunchem ciasteczkowo-orzechowym, dekorujemy listkami melisy lub greckiej bazylii.

Krem z marchewki na mleku kokosowym

Przepis na 4 porcje:

  • Marchew 1kg
  • Mleko kokosowe 400ml
  • Miód 50g
  • Imbir świeży 30g
  • Quatre epices 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30% 150ml
  • Masło 50g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bazylia świeża kilka listków
  • Jogort grecki 60g
  • Wywar warzywny:
  • Pietruszka korzeń 1 szt.
  • Seler korzeniowy 0,5szt.
  • Por (biała część) 0,5szt.
  • Koperek 1 pęczek
  • Liść laurowy 4szt. , ziele angielski 6kulek

Sposób wykonania:
Pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki, przesmażamy na odrobinie masła, podlewamy warzywnym wywarem, doprawiamy quatre epices, imbirem i gotujemy aż marchew będzie miękka. Całość miksujemy, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę, łyżkę masła i miód, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę serwujemy z łyżką greckiego jogurtu i listkami świeżej bazylii.

 

Sałatka z kaszy bulgur z warzywami z pary

Przepis na 4 porcje:

  • Kasza Bulgur 300g
  • Marchew pomarańczowa 2szt.
  • Marchew żółta 2szt
  • Marchew fioletowa 2szt
  • Kalafior 0,5szt.
  • Kalafior Romanesco 0,5szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Cytryna 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Mięta 0,5 doniczki
  • Miód 2 łyżki
  • Chili 1 strączek
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Sól do smaku
  • Kolendra 1 doniczka

Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy na sypko z odrobiną soli. Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki np. w słupki, kalafiora i kalafiora Romanesco dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze. Łączymy warzywa z kaszą i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, drobno posiekane chili, pokrojoną miętę i pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą.
Serwujemy z dużą ilością świeżej kolendry.

 

Grillowana jagnięcina z sosem z pieczonej papryki

Przepis na 4 porcje:

  • Łopatka jagnięca 600g
  • Papryka czerwona 2szt.
  • Papryka żółta 2szt.
  • jogurt grecki 250g
  • Kolendra świeża 1 doniczka
  • Czosnek 3ząbki
  • Chili 1 strączek
  • Mięta 0,5 doniczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Seler naciowy 1szt.

Sposób wykonania:

Łopatkę jagnięcą mielimy w maszynce, dodajemy świeżą kolendrę, miętę, posiekany czosnek, chili i doprawiamy solą. Całość dokładnie wyrabiamy i porcjujemy.Paprykę czerwoną i żółtą pieczemy w piekarniku w 220 stopniach C do momentu aż skórka zacznie się przypalać następnie każdą z nich owijamy w folię alumioniową aby się zaparzyły (robimy tak aby skórka łatwiej odchodziła), gdy nasze papryki przestygną, obieramy je ze skóry i nasion, miksujemy na gładką masę (każdy kolor osobno). Dodajemy jogurt grecki, oliwę z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Selera naciowego obieramy i kroimy w słupki.Na rozgrzanym grillu układamy porcje jagnięciny i grillujemy z obu stron na rumiany kolor. Grillowaną jagnięcinę serwujemy z 2 paprykowymi dipami i słupkami selera naciowego.

 

Tortilla jogurtowa z warzywami z chili i czosnkiem

Przepis na 4 porcje:

  • Tortilla jogurtowa;
  • Mąka pszenna 350-400g
  • Jogurt naturalny 150ml
  • Ciepła woda 50ml
  • Otręby pszenne lub żytnie 2łyżki
  • Sól morska 0,5 płaskiej łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Soda 0,5łyżeczki
  • Cukinia 2 szt.
  • Marchew zwykła 2szt.
  • Marchew żółta 2szt
  • Masło 50g
  • Rzymska baby 3szt
  • Kozi twaróg 280g
  • Kolendra 1 doniczka
  • Sos sojowy 50ml
  • Miód 50g
  • Chili 1 strącze
  • Czosnek 2 ząbki
  • Parmezan 80g
  • Anchovies 60g
  • Miód 40g
  • Kapary 60g
  • Majonez 150g

Sposób wykonania:
Tortilla jogurtowa: Mąkę przesiewamy, do mąki dorzucamy otręby, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche produkty i dodajemy jogurt i wodę, doprawiamy solą morską i wyrabiamy ciasto na gładką masę, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze tortille z obu stron na rumiany kolor.Cukinię i kolorowe marchewki tniemy w paski przy pomocy obieraczki, marchew przesmażamy chwilę na maśle by zmiękła. Sałatę rzymską kroimy na równe 8 części. Do miseczki wkładamy miód i dolewamy sos sojowy by uzyskać jednolitą konsystencję, dodajemy drobno posiekany czosnek i chili
Sos do Sałatki Cezar: Do majonezu dodajemy anchovies, kapary i starty parmezan i miksujemy, na koniec doprawiamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu i miodem. Tortille smarujemy kozim twarogiem, układamy warzywa,sałatę rzymską, całość skrapiamy sojowo-miodowym sosem, posypujemy świeżą kolendrą i zwijamy a w osobnej misce serwujemy rzymską sałatę z sosem cezar i posypujemy płatkami parmezanu.

 

Policzki wieprzowe z kurkami i pieczonym ryżem

Przepis na 4 porcje:

  • Policzki wieprzowe 700g
  • Wino białe 400ml + woda do gotowania policzków
  • Śmietanka 30% 400ml
  • Kurki mrożone w całości 350g
  • Masło 70g
  • Rozmaryn 0,5 doniczki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Tymianek 0,5doniczki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej rzepakowy 50ml
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Ryż basmati 300g
  • Natka pietruszki karbowana 0,5doniczki

Sposób wykonania:
Policzki oczyszczamy, obsmażamy na oleju z obu stron i przekładamy do szybkowaru. Zalewamy wodą, białym winem, dodajemy rozmaryn, tymianek, czosnek i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Ryż gotujemy z odrobiną soli, gdy będzie już prawie miękki odlewamy nadmiar wody, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st C) i prażymy. Ryż będzie sypki i będzie miał doskonały smak.
Przesmażamy oczyszczone kurki na łyżce masła, pod koniec dorzucamy drobno posiekany ząbek czosnku, podlewamy kurki wywarem z policzków i gotujemy. Na koniec dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy łyżkę masła.
Przekładamy policzki do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Serwujemy z pieczonym ryżem i posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO ŻYCZY TEFAL… STARUSZEK TEFAL :)

Bakusiowo Tefal-01 Bakusiowo Tefal-9454

skomentuj wpis